underliga usa

Samtidgt som USA och sverige är såååå lika är allt här är verkligen super annorlunda, men jag gillar det. Så tänkte göra ett litet inlägg om usa och dess annorlunda kultur.

• Här finns inte bara fastfood som drive in/drive through. Du kan sitta i din bil och beställa en kaffe på ett litet/stort drive in coffee place. Sen har de ATM drive in (bankomat).

• Här i usa packar du inte ner dina varor som du handlat själv. Även om du storhandla packar personalen/kassören ner dina varor i påsar. Påsarna när du handlar är gratis och de packar ner 2 varor i varje kasse. Så när man brukar gå från affären bär man på ett antal påsar.

• I vissa affärer kan du provsmaka det mesta. I varje hörn och i varje gång finner du människor som serverar dricka, mat, kakor, snacks, grönsaker... ALLT! Portionerna är inte små häller vilket resulterar i att man är mätt när man kommer ut ifrån affären. (när du provsmakar en pizza får du en hel Slize, När du povsmakar snack/kakor får du inte en utan typ 3... osv)

• Det är inte bara seven eleven som har öppet dygnet runt, ett antal butiker är öppna 24-7, bl.a. walmart. (shopping centret i området är öppet till 9-10 awesomeeeeee)

• 16 åringar kör bil. Dock får inte jag göra det.

• Skolan börjar varje dag 7.50 och du har samma schema varje dag. Mellan varje lektion har du endast 5 min rast. Klockan ringer och på 5 min ska du ta dig till nästa lektion innan klockan ringer igen. Hinner du inte får du kvar sittning och får inte träna. För att gå i en korridor under en lektion, tillexempel när du ska på toa behövs ett typ av intyg. Har du inte detta är du köööööörd. 

• här i USA bär de flesta flippflopp till ALLT!

• De äter en donut på väg till skolan/morgon träningen ist för frukost.

• De har underliga driver så som buy 1 get 1 free på massor av ställen. Bl.a. på McDonalds, i matbutikerna på bröd, drickor, cornflakes osv.

• Allt är större här. Köper du en liten kaffe eller dricka får du en kopp i samma size som en stor mugg på donken. Burk coca colan är till och med större det är 355 ml ist för 330 ml, flaskorna är större, det är ca 599 ml ist för 500 ml.

Det finns 103048384 tals saker att rabbla upp, men det får räcka för ikväll :) nu ska jag röra mig mot sängen!

en bild på ett typiskt drive through coffee, jätte söta!


i'm in heaven

Kom nyss hem från en liten tripp till Victoria's secret. JAG ÄR I HIMMELRIKET! Är överlycklig när jag hittar någon liten pryl på en flygplats eller liknande. Men nu, NU har jag en stor fet gudomlig butik full med underkläder, parfymer, kläder och snygga påsar endast 10 min från huset. WAAAAH! kunnde inte låta bli att shoppa lite. eftersom jag lämnade mina body splash/mist hemma så att mamma skulle kunna använda dom, kom hem med 2 nya ist (we had to hurry så hann inte handla mer hehe). Dena har lovat att vi ska åka till Bellingham och storhandla, butiken är minst dubbelt så stor där.

(inte världens vackraste bild, men ja.)

Hade inte tänkt skriva ett helt inlägg om bara Victoria's secret utan berätta om mina 2 senaste dagar.

SÖNDAG: På söndag morgon åkte jag och Butch till golfbanan för en 18-håls runda. Det var min första runda på en riktig golfbana. Gick varken bra eller dåligt faktisk. Jag slog raka bollar, inte så långa och inte så höga. Men jag tog mig runt och det gick bara bättre å bättre hela tiden. framsteg. Fick även köra golfbil, wiho!


Efter golfrundan åkte vi hem och det var dags för söndagsmiddag. Denna kväll var vi hela 20 pers och maten var kanongod och avslutades sedan med cheese cake. När vi sedan ska gå och lägga oss upptäcker vi att vi har fått stopp i avloppet. Vi kämpar och sliter (Butch kämpa och slet, jag och linda kolla på) Det slutade med att jag och Linda, klockan halv 11 sätter oss i bilen för att åka och köpa medel och grejer. Det blev Walmart efter som det är det enda ställe som är öppet såpass sent. det blev en sen kväll och avloppen fick vänta till nästa dag.

MÅNDAG: dagen började med fotboll och sedan hem och duscha. (rörmockarn hade varit på besök och fixat problemet) efter det fixade jag till mig för att åka till skolan och ta kort inför något, inte en aning om varför men ja, säkert till något behövligt. Vi gick även och fxade mitt schema. Asså high School är LOVE, du väljer precis vilka ämnen du vill det enda krav är att du läser någon typ av engelska och US History. & det roligaste av allt är att du kan läsa precis vad du vill. Det finns ämnen som Power Walking(?) du bara går hela lektionen och du får betyg i hur du power walkar, konstigt eller konstigt? sen fanns det ett ämne där du bara tar foton och ja. ALLT finns att välja å jag skojar inte.
Jag ska iaf läsa:

HÖSTTERMINEN:
Amerikansk litteratur - eng (du läser iprincip bara)
statistics - matte
basic teater (du leker lekar, slut provet är att komma ihåg några rader utantill)
spanska
Fitness, styrketräning - idrott(PE) (jag får betyg i att göra situps, armhävningar osv.)
US history - amerikans historia

VÅRTERMINEN:
Sport - idrott(PE) (idrott överlag)
Algebra - matte
teater
spanska
kreativt skrivande - eng (man skriver om precis vad man vill, kan hända att man får ett ämne som man kan skriva vad man vill om)
US history

Nu ska jag krypa till säng, Godnatt ♥


fredag & lördag

Fredag:
Dagen började som vanligt med fotboll. Det var dock en go träning med match på små mål. Mitt lag vann hehe.
Efter det plockade linda och butch upp mig och vi åkte hem så jag fick duscha och göra mig i ordning. Efter det åkte vi ut med bilen för lite sightseeing. Vet inte vad jag ska kalla det, men jag fick spana in området och städerna runt Burligton. & vet ni vad? Jag har kommit till paradiset! Vi var säkert ute i 4-5 h och bara åkte. Det var som att åka fram i en djungel, träden växte nästan inne på gatan och var formade som en alé runt vägen. Vi gjorde vissa stopp för att kolla på utsikten och gjorde även ett stopp på en Oyster Farm (Ostron farm), har berättat hur mycket jag gillar skaldjur. Asså damn, det fanns krabbor i samma kropps size som typ.... större än mitt huve.
Efter den helt fantastiska bilturen gjorde vi ett snabbstopp hemma för att packa ner lite mat i picknik korgen sen begav vi oss till en, typ camping där Brent och Autumn hade tänt en stor läger eld. Vi grillade vår kvällsmat och smors.
-Riktig Kanon dag helt enkelt!

Jag och linda på Taylors Oyster farm

Underbar utsikt

Camping

Lördag:
Somvanligt, dagen började med fotboll och idag fick vi även veta vilka lag vi kommer att spela i. JAG KOM MED I VARSITY LAGET, WIIIIIHOOOOOO! för er som inte vet vad det är, så är det så här att man delas upp i 2 lag, Varsity eller Junior Varsity. Varsity är det bättre laget (som jag tror ska representera skolan typ) sen Junior Varsity för de som är lite mindre bra.
Bra dag hittills, nu ska jag ut i solskenet!

Love, from Bay View


träningsvärk

Kan stolt berätta att jag klarade mig från gallringen i soccer. I'm in the team, wiiho! :D

Dagen har hittills sett ut såhär, gick upp ur sängen. Eller vänta, kämpade mig upp ur sängen då min kropp inte var riktigt van vid 2,5 h träning.  Trots att jag knappt kunde röra mig pallrade jag mig iväg til träningen och körde ytterligare 2,5 h. Efter det fick vi reda på vilka som tyvärr var tvungna å lämna laget. Så nu fram till den 7, då matchen spelas har vi konstant träning. När jag kom hem och dragit av mig fotbollsskorna upptäckte jag två feta blodblåsor på vardera fot. Som om det inte vore nog med att jag har dödlig träninsvärk vilket resulterar i att trappor är dödliga och inte att leka med, jag haltar fram som en gammal tant och kan inte sitta på min rumpa.
Gud är på min sida idag! 

Efter en dusch och lite mat åkte jag och Butch till golfbanan och slog lite på ranschen. Jag tror inte golf är något jag bör satsa på. Ussh va dåligt det gick. Har dock gjort framsteg, jag träffar alltid bollen, sen går den kanske inte dit den borde och inte tillräckligt långt. Men what ever, det kommer väl en vacker dag det också. Förhoppningsvis!

Efter golfen stensomna jag i solen igenoch vakna sedan upp till denna vackra syn.

&en bild på gårdagens solnedgång


BEHS Tigers

Hej allesammans,

Nu sitter jag här och gör inte alls mycket. Klockan börjar närma sig 5 och efter en het dag börjar solen nu gå i moln. I dag steg jag upp vid hav 8 tiden och åt en riktig frukost, vid halv 9 började vi röra oss mot skolan då jag skulle ha min första soccer träning. DAMN!!!! säger jag bara. Det var stenhård träning i 2 h, och avslutades med en 2 miles lång jogging/spring runda. När man inte tränat på nästan 2 år var det, ja knappt kul, mest en pina. Trots mitt två års långa uppehåll med fotbollen fick jag otroligt mycket beröm för hur dukitg jag var. Känns bra! Dock var det kanske inte så konstigt eftersom typ... hälften var nybörjare?! Jag tror iaf jag har en chans att komma med i laget :) Ska nämligen ske en gallring då det är allderless förmånga som vill spela soccer. Om jag lyckas komma med i laget väntar nu en träning varje dag på 2,5 h fram tills den första matchen som är den 7:e eller 9:e. Helt galet, varje dag? Jag som läser idrotsteori har lärt mig att man behöver vila mellan sina träningar? Men måste läst fel. Dock tycker jag träning varje dag är kanon, vill ju inte komma hem med 20 kg extra skräpmat på kroppen.

När jag kom hem snackade jag lite med familjen i sverige och efter det stensomnade jag i en solstol och vakna först när Butch kom hem, då jag redan var illröd i fejjan, nice. 

Nu sitter jag här och väntar på att mitt hår ska torka och snart ska jag röra mig upp till Molly, Danny och Dena för middag och lite mys framför tv'n, lugnt och skönt avslut på en jobbig dag.

SOCCER, genom tiderna

Gothia Cup vinnare 2009

Västgötalägret

ha det underbart allesammans, för det har jag!



life is good

nu sitter jag här och min andra dag i staterna börjar gå mot sitt slut. Tänkte dra en snabb sammanfattning av resan och mina första två dagar.

Resan var lång och efter 4 h sömn i stockholm var den 34 timmars långa resan lite av en pina. Min röv, min rygg och min nacke mådde inte så bra och det var omöjligt att somna. Sov endast någon timme. Men resan gick jätte bra och Linda & Butch mötte upp mig med en bukett blommor och en skylt där det stod WELCOME FANNY<3. gulligt! Eftersom jag anlände så sent som 10 och bilresan hem hem tog två timmar stupade jag i säng det första jag gjorde. Morgonen därpå vaknade jag halv sju (halv 4 svensk tid) och började packa upp alla mina kläder och liknande. Skönt att jag har en stog garderob och gott om utryme för alla mina kläder, för två väskor och en hel det shopping kommer ta upp en hel del plats. Mitt rum är super mysigt och är pyntat i blått, vitt och rött och har den amerikanska flaggan på varenda pryl du kan hitta. Kuddar, överkast, tavlor, dekorationer, gardiner, matta, ja allt. ;) vid halv nio steg Butch upp och vi satt ute på verandan och drack en kopp kaffe tills Linda kom upp. Då blev det våffel-frukost, so american style hehe. Det fick även lite svenska gåvor som var en osthyvel (det finns inte i america), svenskt godis (bilar, djungelvrål, marabou, polkagris och daim), en bok om sverige och Ekelund handdukar, trasor med svenskt motiv. Efter frukosten kom Molly och Dena förbi, Linda och Butch barn och barnbarn. Dena och jag tog en promenad och hon berättade allt om High School, JAG SER SÅÅÅÅÅ FRAM EMOT ATT BÖRJA SKOLAN, för engångskull. På kvällen var det söndagsmiddag och hela tjocka släkten kom till vårt hus. alla amerikaner är så gästvänliga och trevliga jämnfört med alla svennar.
Idag var jag och Dena på skolan och skrev upp mig i Soccer (fotbolls) laget och förhoppningsvis får jag vara med redan i morgon. Fick även veta mina ämnen, som jag får ändra hur mycket jag vill med och sen fick jag en orgentering av skolan. GALET STOR är den.... och vi snackar inte en byggnad, det finns ett antal olika. Eftersom alla 2000 elever ska hinna från en lektion till en annan på endast fem minuter antar jag att det kommer bli en hel del kvarsitningar för mig i början?! Dena har lovat att hjälpa mig i början som tur e. Efter det åkte jag hem till Tammy, Lindas dotter och vi gjorde pickles (inlagd gurka/smörgåsgurka). Tammy är verkligen superhärlig. Efter det kom Linda och Butch och plockade upp mig och vå åkte och handlade allt jag saknade. Så som fotbolls strumpor och hygien artiklar. Efter det åkte vi hem och åt tacos, mums. Nu sitter jag här framför tv tillsammans med Linda och tänkte bara berätta att jag lever och har det kanon:) Trivs kanon.

Man brukar ju säga att allt i USA är stort, det är helt korrekt. Mat portionerna är större, mjölkpacketen, sockerpåsarna, mjölpåsen, tvättmedlet, tandkrömstuberna, folket, colaburkarna och flaskorna, shampoot och affärerna är SÅÅÅÅÅÅÅÅ mycket större.


chicago airport

huset och motorcykel-garaget

me

mitt rum

Innan jag börjar röra mig mot sängen tänkte jag bara berätta att Fanny (engelskt uttal) på engelska betyder Rolig, skottländska fitta och på amerikanska röv, någon som har smeknamn åt mig? ;)

åkt&åkt? nu är jag iaf påväg

Just nu sitter jag på mitt hotellrum i stockholm. Fick ett eget så det är chill. så nu har jag en fet dubbelsäng att rulla runt i fram tills klockan kvart över 4 då klockan ringer.

Resan gick bra ifrån Landvetter men att vinka av familjen var tufft. Dock trodde jag att det skulle bli ÄNNU tuffare och blödigare än det faktiskt var. Så fort det jobbiga var över känndes allt bra och jag blev taggad och nervös för första gången. Jag åkte tillsammans med en kille som också ska bo i staterna, staten brevid min. Så flygresan bara sprang iväg då vi hade massor att intressant att prata om. 

Nu sitter jag här i sängen och resfebern börjar sprida sig i kroppen. NU, nu är jag påväg på riktigt!


Jätte dålig bild på mitt hotellrum.



Nu är jag taggad, RIKTIGT TAGGAD!
Nu ska jag sova min sista natt på svensk mark, Godnatt Sverige!

åker om några timmar

Nu sitter jag här, bara några fjuttiga timmar ifrån att planet lyfter från Landvetter. Av någon anledning är jag coollugn, bokstavligt. Jag sitter här i min säng, går inte alls i hundra, funderar inte alls på vad jag glömt packa ner, är super trött,  jag är inte nervös och har inte ens liiiiiiiiite resfeber.
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta? för jag vet inte riktigt vad jag känner? tror inte jag känner något? Tror inte jag insett att jag faktiskt ska åka!

NÄ, nu ska jag för sista gången på ett år sova i min mjuka, stora och underbara säng. Godnatt♥

(tortt inlägg, men jag updaterar mig imorgon innan vi börjar röra oss mot flygplatsen, för just nu känner jag mig rätt... kostig typ) 


farwellparty

Lördagskvällen var låååång och mysig. Folk började rulla in vid 8-tiden och kvällen bestod av mat, tjöt, dans, spel och lite tårar. Kommer sakna alla fina vänner. Vid halv 3 tiden var vi 8 pers kvar som tyckte att efterfest i bastun hade vart en bra idé. Sagt och gjort. Efter basun stensomnade jag och vid 7 tiden vaknar jag av att det inte finns någon plats i sängen. tänkte lägga mig i soffan ist men där låg resten av folket, slutade med att jag kröp ner jämte mamma. mysigt! 

Har massa och göra så hinner inte skriva så mycket mer. Här har ni lite bilder från kvällen ist:











jag har underbara vänner!


farwelldinner, next up farwellparty!!

då var första avskedet avklarat. Morbror och Lena kom på middag och jag fick en liten avskeds present också. Tack:)

Shit, alla avsked kommer bli tuffa. Grina redan idag och börjar inse hur tufft det kommer bli att vinka av mina kära föräldrar, syster och min underbara vän på flygplatsen. Grinar redan nu av tanken! (Ja, jag hatar avsked)

Att det bara är 6 dagar kvar skrämmer mig lite, schemat fram till avresa ser fullspäckat ut och jag vet inte hur jag ska hinna med allt:

Morgondagen- består av 30-års fest för faster Emma och Martin. Efter det är det bara att pallra sig hemåt och förbereda inför kvällens festligheter för mina närmsta vänner. Ett farwellparty som förhoppningsvis inte blir alltför deppigt!
Söndag/måndag- tillbringas ute i mormor och morfars stuga så jag får en möjlighet att säga hejdå till dem. Måndag klockan 2 är det klippning och slingning. Efter det förhoppningsvis massage.
Tisdag- packa, packa, packa
Onsdag- packa, mysa med mina fina vänner
Torsdag- sista kvällen spenderas med kräftskiva med familjen och checka av packningslistan!
Fredag- AVRESA

nu ska jag ta och krypa ner i sängen så jag orkar kliva upp LIIIIIITE tidigt än vanligt imorgon.

♥ ♥ ♥



one week left

en vecka kvar i mitt trygga hem. snart börjar mitt äventyr!!
Är trött och funderar på refrängen, men innan det tänkte jag bara svara på en fråga: 

Hej
jag funderar på att åka bort och plugga ett år nästa år. varför valde du sts och inte några av det andra organisationerna?

tacksam för svar.

Anledningen till att jag valde STS var för att jag tyckte att dom kändes mest seriösa. Tex: Dom la under intervjun/första mötet fram regler som jag var tvungen att följa under mitt år. Så sa dom även till mig, tänker du inte följa dessa är det ingen ide att lägga pengar på en resa som du kommer bli hemskickad från. vilket jag tyckte kändes seriöst. De kunde svara på det jag undrade över vilket var svårare att få svar på i de andra organisationer då intervjuarna själva inte hade varit utbytisar. EF har jag tidigare varit iväg med på en språkresa i tre veckor. Inte ens tre veckor klarade dom av att hantera så hur hade det blivit med ett år? Mina erfarenheter av EF är alltså inte dom bästa. Explorius kan jag egentligen inte uttala mig om, dom var bra men kände inte att dom passade mig. Jag fick bäst intryck av STS, även min pappa och därför valde jag att åka med dom. vilket jag är glad över. tycker att dom skött sig bra och tagit sig tiden när man ringt och undrat över saker och ting.

Hittade äntligen en bild på skolan jag ska gå på, var nog den enda också. Burlington Edison High School.


Nu går ögonen i kors. Sov så gott!


farwellparty för Emma

Kom nyss hem från Emmas farwellparty som innefattade trevligt folk, god mat och någon timme i utejacuzzin.
Ha ett underbart år i Idaho och lycka till :)

Nu ska jag ta en stor kopp te och planera lite till på packlistan så jag vet vad som ska inhandlas under morgondagens shoppingtur. Goodbye people


10 dagar och storstädning

Kom nyss hem från en myskväll med mina fina vänner. Eller nyss å nyss, en timma sen. Av någon underlig anledning fick jag, JAG Fanny Löthman ett behov av att rensa garderoben? vad hände där liksom? Kanske för att det är dags att börja packa väskan eller kanske för att den var så stökigt att alla kläder man tog fram var tvungna att strykas för att ens kunnas bäras? Bra vad det iaf.

Tiden bara springer iväg. Det är endast tio dagar kvar tills jag lämnar mitt liv för ett stort äventyr. Jag kommer ihåg när jag satt på alla intervjuer och hur jagefteråt ivrigt satt å väntade på svar om jag blivit accepterad eller inte. Det var 10 månader sedan. 10 månadersen och idag är det 10 dagar tills jag åker? Det är nästan lite läskigt hur snabbt tiden går.

Att åka iväg ska bli kanonkul, men måste säga att hela processen för att få åka har varit mindre kul. Allt börjar med en intervju som man förväntar sig ska vara JÄTTE läskig om man inte är super bra på engelska. Det trodde jag iaf. Jag ansökte till 3 organisationer och intervjuerna såg detsamma ut i alla. Man skrev ett brev på engelska, hade en intervju på svenska och en på engelska. Sen kikade man på betygen. & Den engelska intervjun var inte alls så hemsk som jag trodde. Efter intervjun satt jag ivrigt å väntade på svar om jag blivit antagen eller inte. Det blev jag! Nu kom nästa dilemma, vilken organisation ska man åka med? Jag blev antagen till de tre jag ansökt till, det vill säga EF, Explorius och STS. Tillslut valde jag att åka med STS då jag kände att de var mest seriösa under intervjun och kändes mest seriösa överlag. Efter att jag tackat ja, började det jobbiga. Pappersarbeten, pappersarbeten och lite till pappersarbeten. Sen kom ett prov hemskickat på posten som var tvungen att göras. Sen var det lite mer papper. Sen skulle jag göra läkarbesök efter det ta 103948 sprutor och prover. Känner att jag överdrivt lite, men ja. ungefär så känndes det. Så om ni funderar på att åka, var berädda på att ni har lite att göra. Inte minst med papprena. Men låt det inte hindra er, jag är överlycklig att jag gjort detta för jag har en resa som inte kommer att vara som någon annan framför mig. & vart enda papper och varvenda spruta har vart värd att ta för det äventyr som väntar mig. Hoppas jag inte skrämde upp er allt för mycket?!

Känner att det är dags å krypa ner i sängen, imorgon väntar massage och mitt sista arbetspass för i år. Godnatt:)


nystädad garderob


bild från en myskväll förra sommaren. kommer sakna dig min underbara kusin

två veckor

Jag har alltid sagt att blogg är inget för mig och att det aldrig skulle falla mig in att skaffa en men efter mycket tjat och tjafs från vänner och familj så har jag nu skaffat den omtalade bloggen. Har väl själv insett att en blogg är det bästa och lättaste sätt att dela med mig av det liv jag snart kommer att leva. 
    
Idag är det endast fjorton dagar kvar till jag lämnar alla mina fina vänner och min underbara familj. Shit va tiden har gått fort. Hur som helst, resfebern kommer sakta men säkert smygande och det är mycket blandade känslor förtillfället. Mest ångest hittills har jag över min resväska. Jag har en garderob på två meter och ska lyckas packa ner allt i endast en väska på endast tjugo kilo. Ännu jobbigare är att klimatet är ungefär det samma som här i Sverige, om inte kallare, vilket betyder att endast sommarkläder kommer jag inte särskillt långt på. Jobbigt! 

För er som inte visste så kommer mitt kommande år att spendaras på landet i delstaten Washington. Tillsammans med mina värdföräldrar Linda och Butch kommer jag bo på ett ställe som heter Bay View som har ca. 500 invånare och ligger i Mount Vernon. Huset jag ska bo i ligger precis vid havet och utsikten är inte att leka med, jag kommer dagligen njuta av en grymtvacker solnedgång. Jag kommer gå på en skolan som heter Burlington Edison High School, det är en stor skola med ca. 2000 elever och skollaget heter något så klassiskt som Tigers. Burlington där skolan ligger är den näsmsta stad för min del och har ca. 16 000 invånare, inte alls så stor alltså. Närmsta storstad är miljonstaden Seatlle som ligger knappt en timma ifrån, ungefär som Borås och Göteborg.

Här har ni lite bilder på hur jag kommer bo och den vackra solnedgången från huset :)

bilden är från google eart och är därför väldigt dålig.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0